A KUZMÁNYI JELENSÉG

(Beérett az elvetett mag: magyarországon először a katolikus egyház csatlakozott Donáth Annához: Roma Lives Matter)

Valamikor az „átkos békeidőkben” létezett egy stencilezéssel sokszorosított lap: Magyar Kurír – aminek az impresszumában az szerepelt, hogy: Félhivatalos, kőnyomatos. Nem tudom, hogy a mai Magyar Kurír ennek a jogutódja-e és mennyire hivatalos, félig, vagy nagyon, vagy negyedhivatalos. Ebben a lapban jelent meg (2020. június 3.) Kuzmányi István írása: Van egy álmom… – George Floyd halálára. Ennek üzenetét ezzel a mondatával foglalhatjuk össze: „Hirtelen beleláttam (Vilniusban) a helyi amerikai katolikus közösség jól fésült, mindig mosolygós tagjainak lelkébe egy picit. Amolyan „szalonnégerezés” jellemezte a közhangulatot, …” Ebből a mondatból is lehetett már érezni, hogy kezdődik a beetetés: Ha katolikus vagy, akkor ki kell állnod azok mellett, akik Amerikában tüntetnek. Ez egy pici lépés volt, ma úgy mondanák: érzékenyítés. Aztán robbant a következő írás, ez már nem kertel, egy botswanai püspök George Floydtól búcsúzó szavait közli (június 17.):

„… A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az országod (t.i.: George Floyd országa) lakosságának kétharmada támogatja azt a forradalmat, amelyet te indítottál el a haláloddal. Most, hogy már láttad „az Árnyékvilág ajtónállóit” (vö. Jób 38,17), válaszoltál a menny hívására, még ha túl korán is. Gondolom, vártak téged az égben. Isten veled, más anyától, Amerikában született öcsém. Még találkozunk. …”

Olvassuk a Magyar Kurírban, Kuzmányi István tolmácsolásában. Ha mást nem tekintünk, csak George Floyd bűnlajstromát, akkor ez a szentté-avatási igyekezet nagyon érdekes. Éppen azt az embert várják a mennyországban, aki az állapotos kismamát a hasához szorított fegyverrel rabolja ki.

Lehet, hogy ez ellen szólalt meg az MKPK a június 23-án kiadott titokzatos közleménye?

Ne legyünk naivak. Ez ellen nem született közlemény. De az annyira érzékeny Kuzmányi István akkor sem szólalt meg, amikor 2006-ban ugyanazzal a módszerrel tepertek földre a szocialista pribékek magyar fiatalt. Ö nem halt bele, de említsük meg, hogy George Floyd sem az intézkedésbe halt bele, hanem annak során.

Említsük meg mikor nem szólalt meg még a vilniusi „katolikus közösség jól fésült, mindig mosolygós tagjainak lelkébe egy picit – hirtelen belelátó Kuzmányi István, aki megállapítja: „Amolyan „szalonnégerezés” jellemezte a közhangulatot, …”. Nem látta meg az olaszliszkai tanár úr halálát, ott nem látott bele a lincselő „közösség jól fésült, mindig mosolygós tagjainak lelkébe egy picit, és nem írta le, hogy „Amolyan „szalonmagyarozás” jellemezte a közhangulatot, …”. Pedig ott egy becsületes magyar tanárembert agyonvertek a kislánya szeme láttára. Ezt nem vette észre Kuzmányi István. És erről nem adott ki közleményt a MKPK.

Kuzmányi István annak az Új Embernek a főszerkesztője, amely lap – talán a katolikus sajtó történetében egyedülállóan – meghamisította a Szentszék állásfoglalását (80-as évek), amit szentszéki reklamálásra ismételten le kellett közölniük. De sajnos az ilyen hamisítások máskor nem járnak helyreigazítással. Az internetes felületeken megjelenő katolikus hírek soha nem engedik meg, hogy bárki hozzászóljon. Nincs hozzá felület. (A közösségi médiát nem ismerem.) Így aztán tombolhatnak a Kuzmányi Istvánok. 2017-ben jelent meg egy írás a Katolikus Válasz blogon, amiben éppen arról van szó, hogy Kuzmányi reklamál a megjelent cikk alá írt kommentárok hangneme miatt, ami persze nem a blog felelőssége. De Kuzmányi az írásra nem reagál, csak a kommenteket idézi, amelyek trágár szavakkal minősítik őt, és amitől a Katolikus Válasz el is határolódott. Persze a cikkre nem válaszol, mert védhetetlenül hazug állításait leplezi le. Reagálására a válaszból egy mondat:

„A Kuzmányi-cenzúra kétoldalú. Az Egyházhoz és a Szentatyához fűződő hűség tragikomikus paródiájaként, a Szentatya szavainak és intézkedéseinek híreit is szűrik, hogy legalább itthon mentsék őt a hívek közötti megbotránkozásoktól. Ugyane célért Ferenc pápa elvakult “barátai” még a vihart kavaró mondatokat is kiegészítik, vagy épp a kedvéért a történeti tényeket írják át. Sajtómunkásoktól a hallgatás és az átköltés egyaránt hazugság, olyan, amit egy katolikus ember még a pápáért sem követhet el.”

Az idősebbek még emlékezhetnek Hajdú János ÉS-beli cikkére (Utószó egy előszóhoz – 1983.), amiben az eredeti cikk megjelentetése nélkül támadta nemtelen és aljas módon Duray Miklóst a Kapaszkodás a megmaradásért címen, Csoóri Sándor könyvéhez írt előszava miatt.

Aztán Rózsa Huba írt vitriolos cikket az Új Emberben azok ellen, akik Jézus zsidó származását könyvükben, írásukban megkérdőjelezték. Senki nem olvashatta ezeket az írásokat, nem tudhatta, mi van bennük, így aztán Rózsa Huba tobzódhatott. (Rózsa Huba az ószövetségi tudományok nagy és hiteles ismerője, a szentírástudományok nemzetközi hírű tudósa. Remek előadó. Nem tudom, miért volt szüksége arra az írásra…)

Kuzmányi folytatta a jó bolsevista hagyományt, hogy a cikket nem közli, de az írást támadja.

Következő gyöngyszeme Kuzmányi lapjának a Magyar Kurírnak a 2020. június 30-i számban megjelent cikke. A cím: „Nincs igazság, nincs béke” – Az amerikai püspökök levele a Kongresszus tagjainak. Az írásból kiderül, hogy három püspök írta, tehát nem „az” amerikai püspökök, hanem amerikai püspökök. A cikk úgy emlegeti őket, mint „Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) három tagja…”. Ennek a testületnek kb. 370 tagja van, tehát a 3 püspök kevesebb, mint 1%. A Magyar Kurír hitelességéről!

De térjünk vissza George Floyd ügyéhez. Aki csak Kuzmányi István írásait, vagy fordításait olvassa erről az emberről, az valóban elhiheti, hogy egy szentről van szó, aki a sorsának áldozata, és a rasszista amerikai rendőrök áldozata. És minden tüntető joggal tombol, tör, zúz, öl és rabol. Mert ezekről még nem jelent meg tiltakozás. Aztán tovább lépett a mozgalom, Kuzmányi István nagy örömére: a komolyzene rasszista, mert főként fehérek művelik. Ezt még megértem, mert akinek a gitáron túl nincs liturgia, annak ez jó. De várom Kuzmányi István örvendező cikkét, hogy a Jézus szobrokat döntögetik. Biztos erről is van valami vilniusi információja.

Eddig írtam júliusban. Félretettem. Most aktualitása van az írásnak:

A minap hallottam, aztán utána is néztem, mert nem hittem el: A magyar kereszténység ezer éves történetében nem hiszem, hogy valaha is megtörtént, hogy újmisés, (éppen fölszentelt – káplánként nem szolgált) fiatalembert kineveznek teljes plébánosi joghatósággal két város és több falu egyházközségeinek vezetésére. Most megtörtént a Fejér megyei Adonyban.

Hogyan is történhetett? Kicsit megelőlegezve Donáth Anna felkiáltását: Roma Lives Matter (olvastam már így is: Cigány Lives Matter!) Mert erre a feladatra csak egy roma lehet képes. A szikrázó elme, a tudományok jeles művelője, a tapasztalatokkal született zseni. Mi más lehet a magyarázat?

Itt tartunk!

RLM

https://www.magyarkurir.hu/hirek/az-mkpk-allando-tanacsanak-kozlemenye
https://www.magyarkurir.hu/hirek/van-egy-almom
https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-botswanai-puspok-megindito-sorokkal-bucsuzik-regi-baratjatol-george-floydtol
https://badog.blogstar.hu/2020/06/16/budapest-2006-osze/96377/
https://badog.blogstar.hu/2020/06/16/budapest-2006-osze/96377/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here